Vad är viktigt att tänka på när man bygger ett handikappanpassat badrum? Det går vi igenom här. Kontakta oss gärna om du har några frågor.
Att tänka på när du bygger ett handikappanpassat badrum
För många människor med rörelsehinder, eller andra handikapp som gör att de inte på ett smidigt och enkelt sätt kan använda sig av ett vanligt badrum, krävs det att man bygger ett handikappanpassat badrum. Detta innebär att skapa plats för hjälpmedel samt ta fram en inredning med ordentlig rymd som underlättar för personen i fråga att använda badrummet på ett naturligt sätt.
Nyckeln till ett välbyggt och fungerande handikappanpassat badrum är utrymme. Det ska vara enkelt att ta sig in och utnyttja faciliteterna på ett smidigt sätt.
Exempelvis krävs det att dörren in i badrummet ska vara minst 80 cm bred och att det finns en yta bredvid toaletten på minst 90 cm där en eventuell rullstol kan stå under besöket. Viktigt att tänka på är även att dörren ska vara placerad på ett sådant sätt att den går att öppna och stänga utan att på så sätt hamna i vägen för en rullstol.
En handikappanpassning av ett privat badrum sker självklart utefter de boendes givna förutsättningar och byggfirman tar i dessa fall, tillsammans med de inneboende, fram en skräddarsydd ritning som tillgodoser kundens samtliga behov. Det är även bra om man konsulterar en läkare eller en fysioterapeut innan arbetet börjar för att se till att alla aspekter av handikappanpassningen är tänkta på.
Skapa en miljö som du trivs med
Även om det finns detaljer och måttangivelser som du måste ta hänsyn till när du bygger ett handikappanpassat badrum finns det ingenting som säger att du inte kan inreda badrummet efter din personliga smak. Du tillbringar relativt mycket tid i badrummet och det är viktigt att du känner att det är en plats där du kan koppla av och känna ro.
Funktion trumfar utseende när det kommer till handikapphjälpmedel, men idag finns det mycket bra, stilrena och väldesignade badrumsmöbler som på ett utsökt sätt kombinerar nytta med estetik. Kontakta din lokala återförsäljare eller sök efter inspiration på nätet så märker du snabbt att det finns en uppsjö av snygga och praktiska lösningar att välja mellan.
Anpassning ger ökad tillgänglighet
En annan del av anpassningen kan vara att flytta ett badrum som ligger på andra våningen, och som kräver att man kan gå i trappor för att nå det, till bottenvåningen. För många med funktionshandikapp är det bra att lägga både badrum, kök och sovrum på samma plan för att på så sätt skapa maximal tillgänglighet. Här gäller även att anpassa mindre trappor som vid exempelvis en entré eller en uppfart samt att ta bort eventuella trösklar för att skapa en smidig transportväg.
Erfarna badrumsrenoverare hjälper dig
Det finns alltid hjälp att hämta hos din renoveringsfirma och genom att gemensamt gå genom planerna noggrant och se till att alla variabler är täckta kan vi lova att du kan få ditt drömbadrum utan att på så sätt gå miste om funktionalitet och användarvänlighet.
Andra inlägg
- Rengöra fläckar i badrumstak
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet