Säger man ordet badrumsrenovering så kommer de flesta att höja på ögonbrynen och tänka sig ett projekt som fullkomligt slukar pengar. Att renovera ett badrum står högt upp på mångas önskelista, men det handlar också om att många väljer att låta det stanna just där.
De förväntat höga kostnaderna gör att man inte tar steget vidare. Frågan är om detta stämmer eller om man kan få till stånd en billig badrumsrenovering - utan att kvaliteten sidsteppas?
Det första man ska tänka på i samband med en badrumsrenovering är att det måste finnas störst fokus på kvalitet. Det handlar om ett rum där vatten och fukt är naturliga beståndsdelar och där således alla ytskikt och alla rör, ledningar och installationer måste klara av miljön. Det innebär att ett fackmannamässigt jobb måste ske. Att man ser vanliga privatpersoner renovera badrum är därför lite oroväckande sett till att det handlar om ganska stora risker.
Säkerställ kvalitet på fuktspärr och vvs-installationer
Vad händer om en vatten- eller fuktskada inträffar? Försäkringsbolag kräver ett fackmannamässigt utförande och det kan skapa stora problem om man själv valt att renovera. Ser man till el och installationer så finns det dessutom inga alternativ: där måste en elektriker eller en installatör göra jobbet. Dessutom så bör man även tänka på andra konsekvenser. Vad händer om det blir en vattenskada i ditt badrum som sprider sig till grannen? Svaret är att det är du som är ersättningsskyldig och att du av den anledningen bör vara extra försiktig.
Rot-avdraget ger ekonomiska fördelar
Ser man till professionella badrumsrenoveringar finns det idag även ett ekonomiskt incitament till att välja en certifierad expert. Idag kan man som privatperson använda Rot-avdraget och genom detta få en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden. Ser man till detta så gör det såklart en stor skillnad i pris idag jämfört med hur det såg ut för några år sedan.
Även materialet har kommit att bli billigare för badrum. Det finns idag ett större utbud av allt från kakel, klinkers, toaletter, kommoder, handfat, kranar, duschväggar, badkar och allt annat som man behöver för att skapa sina drömmars badrum. Att man kan välja från fler återförsäljare - och använda internet - har skapat mer konkurrenskraftiga priser.
Det finns fortfarande material som kommer med en hög prislapp - men skillnaden är att även de material som kostar lite mindre ofta håller en riktigt bra kvalitet.
Ser man till exempel på material som inte kostar så mycket pengar - men som fortfarande håller god kvalitet - så tänkte vi ger några exempel på sådana här nedan.
-
Golv - Våtrumsmatta. En våtrumsmatta är ett ytterst prisvärt alternativ till klinkers och kakel. Idag så ser man dessutom att det finns ett enormt utbud vad gäller färger och mönster. Du kan här exempelvis välja en våtrumsmatta som imiterar exempelvis kakelmönster - exempelvis ett marockanskt sådant - och ge illusionen av mer lyxiga val. En annan fördel med en våtrumsmatta är att den är mjukare att gå på - och att den minskar risken för halkolyckor. Dessutom blir läggningen lättare då det inte krävs något våtrumsskikt under. Mattan är tät som det är.
-
Väggar - Kakel. Vi säger detta val med en liten fotnot: du kan hitta kakel för väldigt billiga summor - men du kan även hitta extremt dyra val. Samma sak gäller för klinkers och natursten. Det behöver inte innebära att du köper grisen i säcken och att du får en lösning som känns billig. Tvärtom: det stora utbudet av kakel och klinkers gör att priserna blivit rimliga. Exempelvis så kan man här hitta väldigt bra alternativ som kanske blivit lite omoderna. Även till väggarna så fungerar dock alternativet våtrumsmatta och det är definitivt något att överväga. Fler och fler väljer den lösningen till både golv och väggar. Anlitar man proffs så får man en prisvärd, säker och hållbar lösning. Idag lägger man ofta med H-teknik vilket innebär att man endast får en skarv. Det gör att risken för skador minimeras radikalt, samtidigt som det ger ett estetisk lyft.
Andra inlägg
- Rengöra fläckar i badrumstak
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet