En inbyggd fuktsensor som mäter fukten bakom tätskiktet är en försäkring som ger en stor trygghet när du investerar i ett kök eller ett badrum. Inbyggda fuktsensorer skapar trygghet såväl vid nyproduktion som renovering och ger möjlighet att mäta konstruktionens fuktighet ända in bakom tätskiktet.
Fuktsensorer är enkla att montera
Sensorerna är självhäftande och enkla att montera. De är baserade på polymid, ett ofta förekommande material inom elektronik. Materialet har många starka egenskaper, bland annat är det väldigt hållbart och absorberar dessutom vatten, en egenskap som kommer väl till pass i fuktsensorer.
Med hjälp av tryckta kondensatorplattor och spole så mäts fukthalten. Mätningen görs med en trådlös handscanner som skannar av ett frekvensområde och mäter responsen från sensorn. Detta översätts automatiskt till en fuktnivå som syns för användaren.
Placeras under tätskiktet
Den avgörande skillnaden mellan dessa inbyggda sensorer är att de placeras under tätskiktet. Detta gör att felaktiga mätvärden på material som är placerade ovanpå tätskiktet inte påverkar mätningen. Traditionella mätmetoder ger en uppskattning på hela golvet och väggens konstruktion, vilket i sin tur ger felaktiga mätvärden. Detta beror på att platta, fog och fix drar åt sig fukt på ett naturligt sätt. Genom en exakt utplacering av sensorn kan vi ta reda på den exakta fuktvärdena under tätskiktet och vi mäter upp fukten på den platser där den faktiskt kan göra skada.
Stora miljöfördelar med fuktsensorer
Att installera dessa fuktsensorer kan även ge stora miljöfördelar, då åtgärder av vattenskador gör att det släpps ut stora mängder koldioxid i atmosfären. Genom att mäta upp fukten i ditt badrum kan du upptäcka eventuella vattenskador i god tid. Detta ger i sin tur möjligheter till delreparation istället för en totalrenovering – något som drastiskt sparar på såväl miljö som ekonomi och värdefull tid.
En annan fördel med inbyggda fuktsensorer är att de inte är begränsade av batteritid och inget tyder på att sensorerna skulle åldras. Eftersom de också följer med fastighetsbeteckningen kan även huset eller lägenhetens framtida ägare dra nytta av installerade sensorer.
Inbyggda sensorer är mycket flexibla och användbara, men det finns några begränsningar. Mätningen är induktiv vilket innebär att den störs av metall. Därför kan man inte installera sensorerna bakom eller för nära metall. I dagsläget går det inte heller att gjuta in sensorerna i betong. Men det arbetas på att ta fram även en sådan fuktsensor.
Andra inlägg
- Rengöra fläckar i badrumstak
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet