Det enklaste sättet för dig att köpa miljövänliga produkter är att titta efter svanenmärket eller Bra miljöval. Då är du garanterad att produkten klara högt ställda miljökrav. Det finns flera andra märkningar som är vanliga i EU exempelvis Natrue, Eco Cert och Ecolable. Dessa är dock inte lika omfattande i sina miljökrav. Att en produkt är godkänd av astma- och allergiförbundet betyder inte att den är bra för miljön, det är en annan märkning som inte har med miljövänlighet att göra.
Miljöfarliga rengöringsprodukter för hud och hår
Alla behöver vi ta ansvar för miljön och minska vår konsumtion av sådant som är skadligt för djur och natur. I kosmetika och rengöringsprodukter finns det ofta skadliga ämnen som är miljöfarliga. Det kan vara lätt att luras av reklam där det står att något är naturligt eller ekologiskt, men man ska vara medveten om att många företag utnyttjar människors vilja att göra klimatsmarta val och därför marknadsför sina produkter som bra miljöval även om de inte är det. Kombinationer av olika ämnen kan också göra att de förändras och får nya egenskaper som kan vara skadliga.
I Sverige har vi flera myndigheter, exempelvis Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, som försöker hålla jämn takt med företag som producerar produkter. Det är inte alltid de direkt kan se och undersöka en fara med ett ämne eller en kombination av ämnen. Därför är det bra att själv vara aktsam med vilka val man gör. Nedan kan du läsa om ämnen som du ska titta efter och undvika när du köper tvål, schampo och andra hudvårdsprodukter i butiken.
Plast i alla dess former
Plast är vanligt förekommande i tvål, schampo och andra kosmetiska produkter. Bland annat används det för att ge produkten en särskild konsistent. Det är också vanligt att en tvål innehåller små plastkulor som ska hjälpa till att skrubba huden när man tvättar sig med den.
Det finns många olika namn som plast kan ha. Några av dem är styrene, acrylates copolymer, polymer och carbomer. Plats i alla dess former ska undvikas men särskilt sådana produkter som innehåller nanopartiklar av plast.
Hormonstörande ämnen
Triklosan är ett exempel på ett konserveringsämne som använd i tvål och schampo. Det är hormonstörande och framförallt farligt för vattenlevande organismer. Parabener är ett annat konserveringsämne som visats sig vara hormonstörande och dessutom allergiframkallande. Dock är det så att man kan hitta parabener i naturen, exempelvis finns det i lingon. Parabener är därför ett exempel på ett ämne som kan ses som naturligt men som ändå kan ha en skadlig effekt.
Cykliska siloxaner som inte försvinner
Detta ämnet hittar man vanligtvis inte i tvål, dock kan de förekomma i sminkborttagning. Cykliska siloxaner hittar du under ingredienser med namn som D4, D5 och D6. Problemet med dem är att de inte bryts ner utan finns kvar länge i vattenmiljöer.
Andra ämnen att vara försiktig med
-
PEG - Förkortningen står för polyetylenglykol. PEG finns i många olika varianter. Det pågår diskussioner kring det här ämnet och det finns flera frågetecken kring hur det påverkar människor och natur. Bland annat tror man att det kan vara allergiframkallande
-
Titandioxid - Vanligt färgämne som förbjöds i livsmedel för några år sedan. Misstänks vara skadligt för människor.
-
Mineralolja - Precis som plast återvinns mineralolja ut råolja och är ett icke förnybart ämne. Mineralolja har många namn och kallas till exempel för paraffin, vit mineralolja, liquidum, vaselin, medicinsk vitolja, E 905 och paraffin oil.
-
Sulfater - Ämnet är vanligt förekommande i både tvål och schampo. Det är väldigt bra på att lösa fett och gör att produkten löddrar. Dock skiljer inte sulfater på hudens naturliga fett och smuts utan tar bort allt. Detta kan leda till att hud och hår överkompenserar och bli ännu fetare eller att din hud blir irriterad och kliar.
Andra inlägg
- Rengöra fläckar i badrumstak
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet