I samband med en badrumsrenovering så kan man stöta på ordet våtrumszoner. Vad är då det och hur fungerar det?
Man brukar använda sig av två stycken zoner då man delar in ett badrum. Den första zonen är den som är närmast badkaret/duschen. Här måste man, av naturliga skäl, använda sig av bättre skydd och bättre tätskikt. Våtrumszon ett sträcker sig från minst en meter från badkar/dusch gällande vägg och den täcker hela golvytan. Resten av badrummet räknas in i zon nummer 2. Där kan man använda sig av ett annat, nättare tätskikt - exempelvis Tec Foliesystem, är en vanlig lösning.
"Våtrumszoner innebär att man delar in ett badrum - eller något annat våtrum - i olika zoner där var och en av dessa bedöms ha större- eller mindre risker. Detta gör att man anpassar fuktskyddet utifrån vilken zon man arbetar i."
Detta gäller för fukt och vattenskador och det handlar då inte om givna regler utan om rekommendationer från BRK - Byggkeramikrådet. Rekommendationer som ger säkrare jobb som minimerar risken för att vatten- och fuktskador ska uppkomma efter en avslutad badrumsrenovering.
Man ska även säga att det ofta tas hänsyn till framtida, eventuella förändringar i samband med en badrumsrenovering. Det innebär att man kan förstora den första, säkrare zonen om man exempelvis ser att det finns potential och utrymme för att i framtiden installera ett badkar. Vi en badrumsrenovering och en planering så tas även sådana eventualiteter in i beräkningen.
Vi ska även föra till protokollet att dessa rekommendationer inte gäller för material och tyngre konstruktioner som betong eller exempelvis putsat- eller kaklat murverk. Där finns tillräckligt med skydd ändå.
Tydligare zoner gällande elektricitet
Men, ser man till elektricitet så finns det tydligare regler. Där handlar det inte om rekommendationer utan om att man ska dela in våtrummet i zoner och anpassa elinstallationer utifrån givna regler. Här anses badkar och dusch som zon 0. Där får endast apparater som är avsedda för montering i zonen - enligt tillverkarens rekommendationer - installeras. Spänningen ska dessutom begränsas till 12 V AC eller 30 V DC.
I Zon nummer 1 - som sträcker sig från minst 120 centimeter meter bort från zon noll - ska apparaterna vara fast monterade och fast anslutna. Här kan vi nämna att exempelvis duschpumpar, bubbelbadkar, handdukstorkare, vattenvärmare och ljusarmaturer räknas.
Zon 2 är den resterande delen av badrummet och där kan alla typer - utom nätanslutna uttag - monteras. I den här zonen gäller vanliga gränsvärden för SELV- och PELV och de kan således användas. Då gäller 50 V AC eller 120 V DC.
Andra inlägg
- Rengöra fläckar i badrumstak
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet